psihologia barbatului psihologia femeii

The (Self) Love Bank

Majoritatea dintre noi am experimentat situatii in care nu ne-am descurcat satisfacator pentru noi, pierderi, resimtite mai mult sau mai putin intens. De-a lungul vietii noastre acumulam aceste pierderi si incetul cu incetul, la nivel inconstient, ele se agrega  sub forma certitudinii ca suntem slabi (calitativ), ca nu suntem suficient de valorosi, ca nu ne putem descurca singuri, ca intotdeauna mai avem nevoie de ajutor ca sa rezolvam satisfacator pentru noi, o situatie. (Adevarul este ca nu ne putem descurca singuri si promit sa revin pe ideea asta gaunoasa si nenaturala, in dezacord cu insasi biologia noastra, ce se incearca a ne fi inoculata cu forta: independenta omului fata de ceilalti oameni si fata de natura.)

Aici intervin oamenii importanti din viata noastra, importanti prin faptul ca reusesc sa ne dea acel ajutor suplimentar atunci cand avem nevoie de el. Asa cum, daca te duci la o banca sa ceri un credit susbstantial ti se cere cel putin un garant, tot asa acesti oameni indeplinesc aceasta functie in fata a ceea ce eu denumesc aici “The (Self) Love Bank”.

In viata fiecaruia dintre noi apar “oamenii (inger) garant”. Primii sunt parintii dar ei … mai gresesc cateodata. Apoi ei apar din randul profesorilor, mentorilor, prietenilor, iubitilor, iubitelor etc. Ce fac, de fapt, ei? In momentele grele ale vietii noastre ei au incredere in noi mai mult decat avem chiar noi in noi insine. Ei vad in noi abilitatea de a trece peste ceea ce noi nu reusim (sau ne permitem) sa vedem, de obicei este ceea ce ne chinuie cel mai mult, cele mai mari frici, slabiciuni, complexe de inferioritate, “rusini” etc. ale noastre. Ei sunt cei care reusesc cumva, prin dragostea lor pentru noi, manifestata prin increderea pe care ne-o transmit ca o au in fortele noastre si prin ajutorul lor activ fizic, spiritual etc. sa ne faca sa parcurgem acea bucata suplimentara de drum care ne desparte de reusita (de rezolvarea situatiei intr-un mod favorabil noua). Atingand aceste reusite, ni se schimba perceptia noastra despre noi, ne (auto)evaluam ca fiind valorosi, mai capabili de a depasi vicisitudinile vietii, ne creste ceea ce numim “stima de sine”, “incredere in fortele proprii”, aprecierea pozitiva la adresa noastra  dar si in oamenii din jurul noastru, sintetizand: devenim mai buni.

Astfel reusim si noi sa depunem ceva la The (Self) Love Bank.

Dar nu trebuie sa uitam si sa le fim recunoscatori! Sa constientizam ca fiecare dintre noi este ceea ce este (si) datorita acestor “garanti“ (chiar si “deponenti”) la “banca iubirii noastre”, iubire pentru ceilalti dar si pentru noi – The (Self) Love Bank.

Daca acest proces se desfasoara deseori unilateral, in cazul toate celorlalte relatii (in cazul unui mentor, de exemplu, mentorul fiind garantul/ deponent la Banca protejatului sau, protejatul devenind garant/ deponent la Banca viitorilor lui protejati, cand el insusi atinge statutul de mentor), in cazul relatiilor romantice, de dragoste, acest proces este bidirectional si atotcuprinzator, pe toate planurile. Din nefericire nu constientizam si/ sau pierdem din atentie ca cel / cea de langa noi este atat deponent cat si beneficiar, atat debitor cat si creditor, la The (Self) Love Bank.

NU UITA: Your (Self) Love Bank este avuta in aceeasi masura in care (poti sa) investeti cu incredere, pe cat mai multe planuri, partenerul/ partenera!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top