02. Domenii de expertiza

Domeniile de expertiza

Atentie

”... prioritizarea procesării informațiilor relevante pentru [efectuarea] sarcinilor [necesare atingerii] scopurilor curente.” Nobre & Kastner

Emotie

”Din nefericire, unul dintre cele mai semnificative lucruri susținute vreodată despre emoție poate să fie acela că oricine știe ce este ea până în momentul în care i se cere să o definească.” LeDoux

Cognitie

”Fii atent la gandurile tale, ele devin vorbele tale. Fii atent la vorbele tale, ele devin faptele tale. Fii atent la faptele tale, ele devin obiceiurile tale. Fii atent la obiceiurile tale, ele devin personalitatea ta. Fii atent la personalitatea ta, ea devine destinul tau." Lao Tzu

Perceptie

... modalitatea in care integram senzatiile in percepte ale obiec­telor, precum si modalitatea in care folo­sim apoi aceste percepte pentru a simti lumea inconjuratoare.

Depresie

Depresia este una dintre cele mai raspandite forme de tulburare psihologica. Ea prezinta forme diverse, pe un larg interval, insa toate escaladeaza, daca nu sunt tratate, incet si sigur catre forme mult mai grave. Din nefericire nu numai tu, cea / cel suferind, esti impactat de aceasta tulburare ci si toti cei dragi si apropiati tie au de suferit de pe urma acestei maladii.

Anxietate

Tulburarile din spectrul anxietatii (alaturi de cele ale depresiei) constituie cele mai frecvente cauze psihologice ce conduc catre incapacitarea omului modern. Anxietatea este in aceeasi masura un obstacol in calea cat si un parazit devorant al vietii tale fericite, implinite.

Dependente

Fie ca e vorba de comportamente (jocuri de noroc, sporturi extreme etc), de substante psihotrope (droguri) sau de atasamente disfunctionale (obsesii si fixatii vis-a-vis de "un" sau "o" ex-, colectionare de lucruri, etc.) toate conduc catre nefericirea ta si acelor dragi tie. "Choose life!"

Disfunctii

Normalitatea este doar un concept uman. La fel si anormalitatea. Perceptia ta ca esti disfunctionala sau disfunctional este insa O CERTITUDINE a vietii tale, prezenta in fiecare moment, in fiecare zi - o multitudine de momente, care insumate sunt, in fapt, intreaga ta viata.

Psi clinica

Cunoasterea comuna vede psihologia clinica ca fiind cea care se ocupa cu evaluarea omului in raport cu normele, in principal, insa ea, in primul rand, integreaza cunoasterea stiintifica si cea empirica cu scopul de a intelege, preveni si atenua disfunctionalitatile, a sustine dezvoltarea si a amplifica starea subiectiva de bine.

NDD

Tulburarile de neurodezvoltare sunt din ce in ce mai intalnite si disputele asupra modalitatilor de interventie sunt din ce in ce mai aprinse. Din aceasta cauza atentia multora pare sa se ingusteze numai asupra unor tuburari - precum TSA sau ADHD - si numai asupra unor metode - precum ABA. Practica indica catre o realitate mult mai ampla.

Consiliere

Consilierea individuala (a adultului sau a copilului neurotipic) este probabil cea mai cunoscuta forma de interventie psihologica. Ea este inca stigmatizata in Romania, beneficiarul ei temandu-se ca va fi subiectul oprobiului. Odata cu aparitia generatiilor mai tinere acesta situatie se imbunatateste de la an la an.

Dezvoltare

Dezvoltarea personala se intampla indiferent de existenta sau lipsa constientizarii directiei ei. Omul este obligat sa se adapteze drumului vietii lui. El poate sa se lase condus de drum sau poate sa fie decidentul, constructorul activ, constient al drumului.

Well-being

Starea de bine subiectiva (well-being) este precum dragostea - multe rauri de cerneala si biti se vor scurge prin fata noastra in legatura cu acest subiect - dar nimic nu se compara cu experimentarea noastra, pe viu, "la cald" a starii respective. Ea este unica, specifica noua in acel moment de gratie si o generam constient si integrat pe parcursul intregii noastre vieti.

Coaching

Nolens volens suntem fii si ficele acestei culturi, acestor vremuri si avem nevoie inca de cineva care sa ne ghideze in acest haos ametitor catre ceea ce ne gandim noi intr-un anumit moment ca ar constitui fericirea si implinirea noastra - o expresie stabila si puternica a determinarii si fortei noastre de a razbi printre obstacole si diversiuni.

Achieving

Asa cum avem nevoie de aer si hrana pentru a supravietui biologic, avem nevoie de atentie din partea semenilor nostrii pentru a supravietui psihologic. Atentia o primesc cei remarcabili iara cestia sunt cei care reusesc sa desavarseasca atingerea unui scop - be an achiever!

Workshops

Suntem fiinte sociale prin definitie. Chiar daca deseori muncim si construim in solitudine avem nevoie de spatiul de intalnire cu ceilalti in care sa primim feed-back, indrumare, recunoastere si sa stabilim noi legaturi sociale hranitoare.

Back To Top