psihologia barbatului

Calmul (matur)

 

Daca moneda curenta de schimb a zilelor noastre este atentia, valuta forte este insa calmul!

Atat am putut azi. Doar atat!

 

Ma rog, as fi vrut sa va povestesc despre … barbati. Despre cum si ei au o parte feminina (”Anima” conf. C.G. Jung), despre cum ajung ei isterici (forma de nevroza manifestata printr-un nivel ridicat de excitabilitate … al SNC) intr-o societate ce duce lipsa de masculinitate matura si care incurajeaza forme de masculinitata infantila. Despre cum maturitatea inseamna pe de o parte capacitatea la nivel neurobiologic de a te infrana, de a te abtine si pe de o alta parte inseamna sa fi fost initiat, sa ti se fi inmanat valorile (sub forma de reguli sau sub forma unor experientee directe) societatii din care faci parte.

Despre cum noi toti (si barbati si femei) suntem supusi unei oranduiri (socio-economice) ce poarta pecetea acestei masculinitati infantile (definita de o paradigma a puterii si o incurajare/ recompensare a lipsei de inhibitie, de retinere, ce produce angoasa).

Despre cum pe scena vietii exista o femeie, un barbat si un copil. Despre rolurile lor complementare in aceasta continua inlantuire numita ”viata”. Despre cum rolul barbatului este de a calma dar sfarseste din ce in ce mai des in a accentua haosul creator al femeii. Despre cum rolul barbatului este de a oferi orizonturi din ce in ce mai largi copilului (in primul rand dar si femeii, in timp ce aceasta trebuie sa le ”hraneasca”, sa le dezvolte) dar sfarseste chiar prin a le nega accesul la ele, impunandu-si forta, spunandu-si intr-un mod infantil ca numai asa ii poate ocroti. Despre cum in loc sa protejeze si sa contribuie la ”Creatie” se intoarce ”agesiv” si distrugator (vezi si aici, Thanatos) impotriva ei.

Despre cum el, barbatul, trebuie sa isi gaseasca, pe taramul puterii, un adversar cu adevarat pe masura lui: el insusi. Si despre cum, din aceasta lupta, el poate sa castige cu adevarat ingredientele (anxiolitice) ale calmului.

Dar nu am gasit insiruirea potrivita a cuvintelor …

Imi cer scuze! Clementa, va rog!

Sunt in plina lupta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top