Cred – spre deosebire de unii dintre colegii mei – ca lucrul cu copiii te ajuta (daca ai cunostintele necesare) in lucrul cu adultii. Adultul a fost candva un copil, care s-a construit intr-o directie, functie de povestea lui de viata si de metodele de adaptare, la care a avut acces. Cand observi cum evouleaza un copil, ce metode isi dezvolta pentru a gestiona obstacolele aparute, te antrenezi sa vezi mai bine problemele adultului, care se manifesta mult mai evident decat la copil.
Lucrul cu copilul cu probleme de neurodezvoltare este o munca ce te pune intr-o postura care te poate face sa te simti si ca Sisif si ca Mesterul Manole, in acelasi timp. Este si o cursa contra cronometru, o presiune catre performanta, fix aspectul deficitar al beneficiarului. Noi, cei care lucram cu astfel de copii, incercam sa atingem niste obiective si tindem sa punem pe un plan secundar (uneori?) un aspect uman: legatura emotionala dintre noi si beneficiarii serviciilor noastre.
In cadrul acestor interventii am fost ajutat de catre un copil sa constientizez ca nu atingerea target-uri mele (sa-si insuseasca niste cunostinte intr-un termen determinat) sunt cele mai recompensatorii pentru mine ci legatura emotionala pe care am creat-o. Eu tot incercam sa-l invat si el nu prea reusea si eu eram cumva nemultumit de timpul care trecea in defavoarea mea, cand el m-a luat de mana usor, tandru (pentru un copil cu astfel de tulburari asta e ceva deosebit in astfel de contexte) si m-a dus in alt loc, unde de obicei invatam alte lucruri si a initiat singur activitatea respectiva in timp ce ma mai apuca din cand in cand (in stilul lui) de mana.
Cateodata ne face bine sa ne mai „uitam” tintele noastre si sa ne dam seama de arbitrariul lor si sa realizam ca legatura cu ceilalti oameni, timpul petrecut in compania lor, este ceea ce ne defineste si ne (poate) umple (cu bucurie) viata si nu atingerea anumitor scopuri alese, de obicei, destul de egoist si fara rost.
Desigur, este vorba de un balans, de o buna masura in care sa evoluam, intre urmarirea scopurilor noastre dar si evaluarea criteriilor dupa care le alegem. Constientizarea si alternarea acestor criterii poate fi un instrument foarte util, pe care am incercat cumva sa ti-l ofer si tie azi. Sa-ti fie de folos!