Dragoste probleme cuplu psihologia barbatului psihologia femeii Relatii

Cromatica dragostei (tale)

Îți propun un test ce îți arată ce tip de dragoste ai în relațiile tale (inclusiv cele romantice). Pe de o parte îți va indica ce tip de afect major nutrești față de partenerul de cuplu (erotic – e atracția romantica, pasionala, fizică, ludic – e  nevoia de joacă sau cel prietenesc – e nevoia de parteneriat platonic) și modul în care acționezi preponderent în relație (pragmatic – realist, maniacal – posesiv  sau altruist – te gândești în primul rând la binele partenerului).

Testul pleacă de la ideea existenței a două dimensiuni: una a experimentării interne a afectului, această dimensiune fiind subiectivă, proprie fiecaruia dintre noi, consumată în forurile noastre interioare la nivel de trăire emoțională, mai pe scurt – ce simțim; cealaltă dimensiune fiind una a modului de interacțiune cu mediul, respectiv cu partenerul de cuplu, din diada erotică, mai pe scurt  – cum ne manifestăm.

Mai toate teoriile clasice acceptă 3 ingrediente de bază a ceea ce simțim:

  1. Eros (conf.Hendrick) sau pasiune (conf.Sternberg) sau atracția fizică. Acest ingredient îl datorăm in primul rand naturii noastre, fiziologiei. Nenumărate studii au dezvăluit mecanismele și fațetele atracției fizice, de multe ori inexplicabile pentru noi din cauză ca ele au loc la un nivel inconștient, in primul rand (mirosul, vazul etc furnizand informatii prelucrate la acest nivel, inconstient), pentru ca ulterior noi sa-i dam o forma constienta – cea romantica – in care sa sustinem ca am experimentat o atractie „irezistibila”, „la prima vedere”, acel „coup de foudre” inexplicabil.

Un prim astfel de mecanism are loc la nivelul celui mai vechi simț al nostru – cel olfactiv. Studiile au arătat că suntem capabili după mai puțin de 20 de secunde petrecute în prezența (fizică) a unui potențial partener să îl apreciem (fără a avea alte informații) ca fiind ”atrăgător” sau ”respingător”. Această evaluare se petrece la nivel subcortical, adică ”inconștient”, simțul mirosului având fizic legătura cea mai scurtă cu creierul nostru, respectiv formațiunile subcorticale (de regulă responsabile cu emoțiile). În alte cuvinte, facem această evaluare strict la nivel emoțional inconștient, prelucrarea informației neajungând la nivel cortical (cortexul fiind asociat cu ”gândirea conștientă”). În altă ordine de idei, se pare că acest mecanism stă și la baza sincronizării ciclului menstrual al mai multor prietene ce locuiesc împreună.

Un alt mecanism se petrece la nivelul analizatorului vizual. Te-ai intrebat cum de ți se pare ca X e mai frumos decât Y? De ce, de prima oară când îl vezi pe X, ți se pare frumos? Ei bine, din nou la nivel inconștient, dar de această dată cu ajutorul rețelelor vizuale și a celor implicate în memorie, evaluăm simetria și raporturile dintre trăsăturile faciale, reușind să ”citim” la ce boli este rezistent X. DA! Ni se pare ca X este frumos dacă fața lui trădează că este rezistent la boli pe care noi nu le avem, natura asigurându-se astfel că eventualul nostru copil împreună cu X va fi rezistent atât la bolile noastre cât și la bolile lui X. Deci: ”ne îndrăgostim de bolile partenerului” în mod inconștient, în timp ce noi, conștient, credem că ne-am îndrăgostit de el că ”e frumos”! (Exemplele pot continua, dacă ești curioasă să afli și alte mecanisme, lasă un comentariu!)

  1. Prietenie (conf.Hendrick) sau intimitate (conf.Sternberg). Acest ingredient îl datorăm naturii noastre sociale. Omul a evoluat într-o ființă dependentă de semenii ei. De la naștere până la moarte trăim într-o continuă (co)dependență pe majoritatea planurile existenței noastre fiziologice, emoționale, sociale etc. De aici, dezvoltăm legături de atașament cu cei asemănători nouă, cu care putem face schimburi (tranzacții) reciproc avantajoase iar acestea nu sunt posibile decât dacă sunt cu oameni ce au aceleași sfere de interes, de valori etc. ca și noi.
  2. Aici teoriile diferă puțin. Dacă Hendrick vede ca fiind abilitatea de a te juca (ludicul), Sternberg susține ca fiind relevantă abilitatea de a te implica (dedicarea) dar ambele pot fi văzute ca dorință de a oferi atenție celuilalt (sub forma de joacă sau sub forma unui angajament mai serios)

Acestor ingrediente li se adaugă 3 moduri de manifestare

  1. Pragmatic – ești cu X pentru că ești o fire realistă, conștientă, cu ochii deschiși, care nu se lasă ”orbită” de dragoste, care știe ce vrea de la viață, care are un plan bine stabilit și care vede în X un bun partener, capabil să-ți stea alături în implementarea acestor planuri. În general, tu ești capabilă să evaluezi obiectiv, la rece, ceea ce se întâmplă în jurul tău și ești persoana care nu se pierde ușor cu firea, omul cerebral din grup, vocea rațiunii. Conceptul de dragoste romantică are pentru tine însemnătate prin rezolvarea problemelor cotidiene umăr la umăr, prin existența partenerului la modul real lângă tine, prin acțiuni începute și terminate și al căror rezultat să fie în folosul cuplului. Tu simți nevoia să construiți material împreună iar el este partenerul potrivit pentru asta.
  2. Maniacal – ești cu X pentru că simți că există o conexiune la nivel emoțional între voi, ceva ce cu greu poate fi trecut în registrul conștient al cuvintelor. Vă leagă o istorie senzorială împărtășită la niveluri ridicate ale intensității emoționale. Stilul de manifestare maniacal este pasiunea care te determină să-ți orientezi toate resursele tale psihice, fără să te poți opune, fără să ai de ales, către partener. Te definești pe tine și îți evaluezi acțiunile raportat în primul rând la impactul pe care acestea le au pentru dinamica relației voastre. Exiști doar în termenii diadei relației voastre. Tu simți nevoia de comuniune emoțională, a trairilor afective și a valorilor și conceptelor umane cu partenerul tău.
  3. Altruist – ești cu X pentru că simți că este un om cu potențial care are nevoie de tine pentru a-l manifesta. Tu simți că ești sprijinul de care are nevoie, ești creuzetul alchimic care să-l poată conține pentru a-și îndeplini drumul enigmatic de la comunul plumb la aurul desăvârșirii, ești arhetipul alinător și hrănitor ce i-a lipsit și de care are o așa de mare nevoie. Tu simți nevoia de a îngriji, de a oferi, de a înconjura cu bunătate, de a genera un sălaș sigur și hrănitor pentru ca el să devină cea mai bună versiune a lui … pentru că tu vezi atâta potențial risipit …

 (”…” reprezintă numele partenerului romantic)

Acceseaza testul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top